Sivut

lauantai 27. toukokuuta 2017

Siirtymisiä ja väistöjä


Tallilla oli pikkukisat, joten sijaisopettajanamme toimi tänään Jesse. Hän yleensä opettaa alkeiskurssilaisia ja on ihanan iloinen ja positiivinen tyyppi. Sen kummemmin en ole hänen opetuksiaan seurannut.

Kentällä Jesse kyseli, mitä olemme tehneet ja missä tarvitsemme apua. Aloitin Cocon kanssa siirtymisillä ja pian se herkistyikin eteen päin kehottavalle jalalle. Taipuminen oli edelleenkin lähinnä istunnan varassa, joten välillä onnistuttiin ja välillä ei. Useimmiten käynnissä meni hyvin, ravissa vaihtelevammin.

Ravi-laukka-ravi siirtymiset sujui oikein kivasti. Coco ei olisi halunnut laukata kaarevalla uralla oikeastaan lainkaan ja sitä sai raipalla muistuttaa pysymään liikkeessä. Käyntitauon jälkeen taivutimme hevosia ratsastamalla spiraaleja. Pienemmälle ympyrälle ratsastaessa hevosen piti ottaa yksi askel sisemmälle uralle, eikä antaa sen valua kuin vesi viemäriin. Samoin kun ratsastettiin isommalle ympyrälle, hevonen johdatettiin ottamaan pieni askel ulommalle uralle. Cocon mielestä tämä oli helppo juttu ja se rupesi tarjoamaan takajalkoja alle.

Kun spiraalit onnistui kummassakin kierroksessa sekä käynnissä että ravissa, tehtiin myös ravipohkeenväistöjä. Coco meni tosi hienosti oikealle ja mulla oli vaikeuksia väistättää ponia vasemmalle. Siirsin Cocon käyntiin ja harjoiteltiin väistöt vasemmalle käynnissä.

Coco oli niin yritteliäs ja rauhallinen tänään, että palkitsin sen reippaalla laukalla kevyessä istunnassa. Töppöti töppöti meni pieni poni korvat hörössä, selässään ratsastaja naama hangonkeksinä. Jessekin kehui, että Coco kulki hyvin tänään.

Loppukäynneissä annoin raipan Jesselle. Coco on ruvennut säntäilemään tunnin päätteeksi, enkä halunnut raipan antavan vahingossa lisää vauhtia. Ja kuinka ollakaan: kun ura lähti kaartumaan kohti kentän porttia, rumpautti poni jalat mahan alle. Olin varautunut ja ratsastin rauhallisesti kaarelle pois päin portista. Coco vastusti pohkeita ja yritti vain hiipiä aina kun mentiin portista hieman pois päin. Jos nenä kääntyi vähänkään liikaa portille päin tai poni pääsi suoristumaan, se keräsi lyhyet koipensa lähes arabimaisen nopeasti. Kertaakaan se ei kuitenkaan päässyt ryöstämään, eikä edes ottamaan muuta kuin käyntiaskeleita.

Jesse vähän jännitti portilla ja sanoikin, että hyvinhän se meni. Verryttelyalueen läpi kävellessämme Jesse vielä kysyi onko poni hanskassa vai taluttaako hän. Kysymys vähän yllätti, sillä siinä vaiheessa Coco käveli jo ihan normaalisti toisten perässä kohti tallia. Mitä nyt kaula kaarella vähän pureskeli kuolaimia, mutta kroppa ja jalat liikkuivat ihan normaalin Coco-rennosti.

Pesun jälkeen vein Cocon vihreälle. Siinä tuli pikku hässäkkä, kun poni polkaisi kenkäni reunaa eikä sen jälkeen uskaltanutkaan syödä. Piti sitten kyykistyä ja osoittaa kädellä, että nenä vaan nurmea kohti. Vartin verran laidunnettua palautin Cocon karsinaansa ja rapsuttelin vielä hetken.

Naapurikarsinasta eräs tallilainen kysyi voiko Cocoa käyttää nurmella, kun eikös se lähde käsistä. No onhan se lähtenyt ja rynnännyt ratsastajankin kanssa tallinpihasta ja vaikka mitä pöljää. Totesin, että sen kanssa pitää vaan koko ajan olla tietoinen ympäristöstä ja ponin mielialasta. Ihana seurakoira se oikeasti on ja nauttii yhteisesti vietetystä ajasta.

#42

sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Turhauttava tunteroinen


Äh miten turhauttavaa on joutua taivuttamaan rautakankea, tietäen ettei se jumiutunut parka siihen pysty. Pedja neuvoi lyhentämään jalustimet niin lyhyeksi, että alapohjekin lepää hevosen kyljellä. Se oli oikein hyvä ja Cocon könkätessä ponilaukkaa, oli kiva seistä kevyessä istunnassa.

Coco ei myöskään juossut alta karkuun vaikka pari kertaa jouduin napauttamaan ihan normaalisti ponia liikenteeseen. Naapurikentän rouvat oikein säikähtivät, kun näkivät ketä olin 'rätkimässä'. Poni jopa painoi käsille, kun mukamas tarjoutui kuolaimelle. Selkä ei kylläkään noussut satulan alle. Mutta joka tapauksessa: pelon sekainen luimu muuttui pian rentoutuneeksi kuuntelemiseksi ja korvat kävivät laukassa hörölläkin.

Tunnin jälkeen suihkutin ponin ja vein vihreälle. Kahvilan terassilla ruokailevat saivat ihmetellä pienen ponin laiduntamista, joka keskeytyi muutaman minuutin välein hellään turvatteluun. Joka kerta se piti huomioida ennen kuin nenä uppoutui jälleen nurmeen. Ihku poni.

#41

lauantai 13. toukokuuta 2017

Lainahousuissa

Kaikkea sitä voi tallikassista unohtaa, mutta että ratsastushousut?! Pikainen puhelu tallikaverille, joka ystävällisesti kurvasi u-käännöksen kautta lainaamaan housujaan. Puoli vuotta sitten kävi samoin sukille... Renée riensi apuun kummallakin kerralla <3

Katinkan tunnille vaapuin ystävällisellä 5-vuotiaalla Charliella. Kirjava ruuna on hirmu kiltti, laiska ja raaka. Selkäytyessä ja portteja avatessa se kuvittelee voivansa tulla ja mennä oman mielensä mukaan. Kummallisen kärsimätön laiskaksi hevoseksi...

Peruuttaminen ja taipuminen oikealle lähentelee epätoivoa. Varsinkin kun sitä taipumista vaatii opettaja – tehtävähän se on. Kaikkiin kaarteisiin sai patistaa eteenpäin, kun Charlie kiltisti hidastaessaan tarjoaa vain turpaansa syvemmälle rintaan. En muista käyttäneeni raippaa niin paljon yhden tunnin aikana kuin tänään. Mitä Charlie tuumaa raipasta: heilauttaa vähän häntäänsä. Äh. Erikoista, että ravipohkeenväistöt oli helppoja kunhan ensin kaarteessa tuuppasin usvaa putkeen.

Oikeassa kierroksessa Charlie punkee niin voimakkaasti sisäohjaa vastaan ja puree kuolaimeen kiinni, ettei se tuntunut normaalilta. Niin nöyrä ja yritteliäs kun se on... Laukka oli ihanan keinuvaa ja pompahti aina ylös päin kun vaan jalkaa kuunteli. Käynnissä ja laukassa sain ison ruunan tuettua ulkoreiteen ja -pohkeeseen, ja silloin meni taivuttava sisäpohje oikeasssakin kierroksessa läpi. Ravissa en onnistunut lainkaan.

Charliella on vähän kärryhevosen tyyppinen ravi, jossa polvi nousee liiankin helposti. Kun siirsin ravista käyntiin, yritin aina saada pidettyä painon takaosalla. Siirtymiset olivat hitaita, sillä Charlie jäi lähes paikoilleen joggaamaan mielummin kuin olisi siirtynyt oikein päin käyntiin. Tai en tiedä oliko poniparka vain epävarma saako siirtyä käyntiin, kun tunsi ratsastajansa olevan valmiustilassa.

Lopuksi sain Charlien myötäämään oikeaankin kierrokseen, kun ensin suoristin ulkoavuilla (lähes poikitin) ja sitten muistutin sisäpohkeen kuuntelemisesta. Sisäohjaa ei saanut silloin käyttää lainkaan. Vähän sama kuin Cocolla, paitsi enemmän raipan käyttöä.

Tunnista jäi vähän vaillinainen olo, kun Katinka ei oikeastaan opettanut minua lainkaan. Vaikka ratsukoita oli vain kaksi, hän keskittyi lähinnä siihen toiseen. No, onneksi sain korjattua joitakin itse huomaamiani virheitä. Tunti meni nopeasti ja kohta oltiinkin taas tallinpihassa.

Silmiin valui kirvelevää hikeä ja jalat olivat kuin makaroonit. Nappasin automaatista palautumisjuoman ja jätin hyvillä mielin Charlien muiden hoidettavaksi. Kahvilassa viilentävä tuuli ja jäälatte paransivat oloani entisestään. Yhä naama punaisena lähdin kotimatkalle.

Kiltti pieni hefoinen. (lainattu kuva Charliesta)

#40

keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Peruspuokkipäivä


Viime lauantaina oli Bukit Timah Horse Show, joten tunnit oli peruttu. Hmm, mitähän edellisenä lauantaina tehtiin... Katinka oli taas tuuraamassa ja ratsastin Djangolla.

Herätin ruunan reippaasti heti alkuun ja se tuntuikin heti edelliskertaa mukavammalta. Tavoitteeni oli, ettei Katinkan tarvitsisi nousta selkään. Viimeksi se pisti Djangon juoksemaan läpi kaikista avuista, eli yksi haaste vaihtui suoraan toiseen. Minun ei tarvinnut koko tunnin aikana kuin pari kertaa muistuttaa etenemisestä ja Django kuunteli nöyrästi apuja.

Sain korjattua oikean olkapääni paikoilleen, joten hevonenkin kulki paremmassa tasapainossa. Ravipohkeenväistöt sujui ihan kivasti ja laukkakin eteni paremmin. Djangon turvan täristäminen häiritsi vähemmän tällä kertaa ja ruuna tarjosi selkäänsä satulan alle. Ihan hyvillä mielin tällä kertaa lopetettiin.

#39